Cupcake de ciocolata cu crema de mascarpone si portocale

Briosa de ciocolata, umpluta cu crema de portocale si topping de mascarpone amestecat cu gem de portocale si crema de portocale. Gustul….senzational 🙂 Reteta mai jos.

Ingrediente briose: 50 gr cacao, 240ml apa fierbinte (clocotita), 175 gr faina, 2 lingurite praf de copt, 1/4 lingurita sare, 113 gr unt la temperatura camerei, 200 gr zahar (pudra de preferat, dar merge si zaharul cristal), 2 oua, 2 lingurite extract de vanilie sau semintele de la un baton de vanilie.

Ingrediente crema de portocale (orange curd):2 portocale (sucul si coaja), 100 gr zahar brun, 50 gr unt, 2 oua.

Ingrediente topping: 1 cutie mascarpone, cateva linguri de zahar praf (crema o puteti indulci dupa gust), gem de portocale si crema de portocale.


Pentru briose – amestecati cacao cu apa clocotita pana se omogenizeaza si lasati-o sa se raceasca.  Separat amestecati faina cu praful de copt si varful de sare. In alt bol, amestecati cu un mixer untul cu zaharul, pana devine pufos si isi schimba usor culoarea. Adaugati semintele de vanilie sau extractul si mai amestecati putin. Folosind o spatula sau lingura, incorporati amestecul de faina in unt si la final adaugati si crema de cacao. Mai amestecati putin pana se incorporeaza si aceasta din urma.

Puneti aluatul in tava de briose (eu folosesc si hartii) si coaceti la 180 C pentru aproximativ 20 min. Cuptorul trebuie sa fie deja pre-incalzit 15 minute la aceeasi temperatura. Odata ce s-au copt, scoateti briosele din forma si lasati-le la racit.

Separat pregatiti crema de portocale si gemul de portocale. 

Pentru crema de portocale: Sucul + coaja rasa de la portocale + zaharul + untul se pun intr-un vas de sticla la abur. Se amesteca pana cand zaharul s-a dizolvat si untul este topit. In alt vas se bat ouale usor cu telul sau mixerul si se adauga incet la compozitia de portocale. Se amesteca pentru omogenizarea ingredientelor si se lasa la abur pana se ingroasa compozitia, suficient cat sa devina ca o pasta (sa imbrace spatele lingurii). Se ia de pe foc si se lasa la racit, amestecand uneori.

Gemul de portocale se pregateste foarte usor, trebuie doar sa curatati 4-5 portocale de coaja, taiati-le, puneti-le intr-un castron pe foc, adaugand cateva linguri de zahar si amestecati usor. Lasati sa fiarba 10-15 minute, dupa care puteti sa treceti gemul printr-o sita pentru o textura mai fina. In timpul fierberii daca vi se pare ca nu are lichid suficient mai puteti adauga 2 -3 linguri de apa.

Pentru crema de pe briose, am amestecat crema de mascarpone cu cateva linguri de zahar, am adaugat 2 linguri de crema de portocale si gemul trecut prin sita (daca raman bucati mari de gem, nu vor trece prin punga de ornat). Va sugerez sa adaugati gemul si/sau crema de portocale pe rand pentru a nu subtia prea mult crema de mascarpone.

Ultimul pas este sa faceti o mica gaura in briose pentru a pune putina crema de portocale si deasupra sa ornati cu crema de mascarpone!

Spor la prajiturit! 🙂

15136017_1350846014948704_7590895369259640561_n

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s