Aluat de paine cu seminte
Ingrediente aluat (pentru 1kg de paine):
- apa: 365ml
- sare: 2 lingurite
- seminte: in, susan (alb & negru), alte seminte (floarea soarelui, dovleac)
- faina alba (650): 620gr
- drojdie uscata: 1 lingurita si jumatate (dizolvata in putina apa calduta, aprox. 30ml)
Detaliile complete le gasiti aici
Aluat sarat pentru quiche
Ingrediente: 250 gr faina, 125 gr unt (la temperatura camerei), 1/2 lingurita de sare, un varf de zahar pudra, 1 galbenus de ou, 50 ml lapte.
Amesteca faina cu untul, adauga pe rand sarea, galbenusul si laptele pana cand amestecul incepe sa se lege. Aluatul trebuie lasat la frigider 30 de minute inainte de a-l coace.
Aluat simplu pentru tarta
Ingrediente: 250 gr faina, 125 gr unt (la temperatura camerei), un varf de sare, 50-70 gr zahar pudra, 1 galbenus de ou, 50 ml lapte.
Amesteca faina cu untul, adauga pe rand sarea, zaharul, galbenusul si laptele pana cand amestecul incepe sa se lege. Aluatul trebuie lasat la frigider 30 de minute inainte de a-l coace.
Aluat dulce pentru cozonac
Ingrediente: 500 gr faina, 180 ml lapte, 125 gr zahar tos, 3 galbenusuri & 1 ou intreg, 100 gr unt (topit), un varf de sare, 7 gr drojdie (uscata) sau 20 gr drojdie proaspata.
Daca ai masina de facut paine, pune in cuva ingredientele in ordinea urmatoare: laptele, ouale, untul, sarea, zaharul, faina. Separat, in functie de drojdia pe care o folosesti, amesteca drojdia cu putina apa calduta. Dupa 5 minute adauga drojdia peste faina si programeaza masina la programul pentru aluaturi. Pentru ca aluatul sa fie bine framantat, eu opresc programul dupa terminarea framantarii (aprox. la 30 de minute) si inainte de dospire si re-programez masina la programul de aluat.
Daca framanti aluatul cu mainile, pune intr-un bol faina, adauga drojdia amestecata cu putina apa si incorporeaza pe rand laptele, untul topit si racit, galbenusurile si oul, zaharul si la sfarsit sarea. Framanta bine aluatul si lasa-l la dospit pana cand isi dubleaza volumul.
Pingback: Placinta cu mere | 1000 de prajituri